Во рамките на активностите за промоција на студиските програми и значењето на земјоделието, Земјоделски факултет при УГД денес одржа отворен Инфо ден за сите заинтересирани средношколци и студенти. На настанот беше присутен и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, кој ги истакна придобивките од студирањето на Земјоделски факултет.

- Развојот на земјоделството како стопанска гранка почнува токму од тука. Овде се градат тие идни млади земјоделски инженери кои ќе имаат клучна улога во развојот и модернизацијата на македонското земјоделие. Министерството има одлична соработка со штипскиот факултет, видовме млад факултет меѓутоа многу значаен и сметам дека е битна алка во целокупното креирање на идните политики - истакна министерот Николовски.

На настанот беа присутни и компании кои се поврзани на некој начин со земјоделието и производството на храна кои оваа можност ја гледаат за поголемо вклучување на бизнис секторот, а воедно и како можност да ги најдат своите идни кадри.

- Производството и потребата за храна секој ден се зголемува, а со тоа потребата од агрономи инженери ќе биде сѐ поголема на пазарот. Целта на настанот е нашата порака да допре до младите, да се поттикнат да размислуваат во насока и избор на струката која е тесно поврзана со нашиот животен тек - истакна деканката на Факултетот, проф. д-р Емилија Арсов.

Ректорот на УГД, проф. д-р Дејан Мираковски, ја истакна поддршката што Универзитетот ја дава на Земјоделски факултет и на развојот на природните науки. На настанот свој говор одржа и студентката Кристина Ваневска, која зборуваше за својата одлука за избор на Земјоделски факултет и нејзиното досегашно искуство. Целосниот говор може да се погледне во продолжение.

Технички секретар

Благица Јаневска
Тел: +389 32 550 764
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Секретар

Елизабета Д. Барбареева
Тел: +389 32 550 600
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  

Адреса: ул. „Гоце Делчев“ бр. 89
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р. Северна МакедонијаСтудентски прашања

Штип/Прилеп - Иван Јосифов 

Тел: +389 32 550 071

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Кавадарци - Зорица Горгиева

Тел: +389 32 550 253

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.