Проект „DiverBeans: Одржлива интензификација преку разнообразност на култури за оптимизирање на производството на органски грав во Северна Македонија“ беше реализиран со цел да се тестираат можностите за одгледување органски грав како монокултура и заедно со други култури (сирак, наут, сончоглед) во интеркропинг систем.

Интеркропинг системот на грав и други култури беше тестиран на органски опитни површини во Мустафино и Гевгелија. Проектот, во траење од две години, беше реализиран под водство на Swiss Federal Institute of Technology Zurich и компанијата Coop во соработка со повеќе европски институти и организации. Земјоделскиот факултет во проектот учествуваше како локален партнер во дел од истражувачките активности на терен, со стручна контрола на опитните парцели и вклучување на студентите во собирање на податоци од терен.

Од 26 до 28 април 2022 година беше одржан завршен настан и дисеминација на резултатите од проектот во Струмица и Мустафино, каде локалните партнери и земјоделците беа запознаени со резултатите од проектот и предностите и недостатоците на интеркропинг системот. Покрај тоа, колегите од европските универзитети имаа прилика да видат различни земјоделски системи кои се практикуваат во нашата држава и кои ќе овозможат идна соработка и креирање на нови проекти.Технички секретар

Благица Јаневска
Тел: +389 32 550 764
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. 

Секретар

Елизабета Д. Барбареева
Тел: +389 32 550 600
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  

Адреса: ул. „Гоце Делчев“ бр. 89
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р. Северна МакедонијаСтудентски прашања

Штип/Прилеп - Иван Јосифов 

Тел: +389 32 550 071

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Кавадарци - Зорица Горгиева

Тел: +389 32 550 253

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.