Студентите на студиска програма Енологија, од Наставен центар Кавадарци, во рамките на редовните наставни активности реализираа и практична настава по предметот Основи на енологија, под менторство на проф. д-р Виолета Иванова Петропулос.

Практичната настава се одржа во винарската визба „Ерос“ во с. Марена, Кавадарци. Студентите се запознаа со основните принципи на производство на вино од различни црвени и бели сорти, препознатливи за винарската визба.

Освен вино, на студентите им беа презентирани и други прозводи од грозје што ги произведува визбата, како што се маџун и гроздов сок. Беше извршена сензорна анализа на неколку типови вино, при што студентите беа запознаени со основните правила за сензорно оценување на вино и опишување на сензорните карактеристики на вината.

Секретар/Технички секретар

Елизабета Д. Барбареева
Тел: +389 32 550 600
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000
Р. Северна Македонија

Студентски прашања

Штип - Иван Јосифов 

Тел: +389 32 550 071

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Кавадарци - Зорица Горгиева

Тел: +389 32 550 253

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Прилеп - Наташа Маџовска

Тел: +389 32 550 774

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.