Проф. д-р Драгомир Влчев и проф. д-р Дарина Влчева во периодот од 2 до 5 септември беа во работна посета на Земјоделскиот факултет.

Тие со проф. д-р Верица Илиева од Катедрата за растително производство на површините под ориз во Кочанскиот регион теренски испитуваа неколку значајни параметри:

  • Метод на осветлување на посевот и албедо - со мерач на светлина Extech;
  • Влажност надвор и внатре во културата - со хидрометар Extechech;
  • Површинска и внатрешна температура - со термометри Oakton и Extech;
  • Температура на почвата 30 cm длабоко во културата - користејќи термометар на почвата ColeParmer;
  • Нормализиран индекс на вегетација (NDVI) – со Greenseeker;
  • Содржина на хлорофил и азот во лисјата - со тестер на растителни хранливи материи.

Оваа повеќегодишна соработка со колегите од Бугарија продолжува и понатаму преку проектни активности, визитинг предавања кај нас, како и посети на отворени денови со студенти и кратки курсеви и обуки во Институтот за земјоделие во Карнобат.

Секретар/Технички секретар

Елизабета Д. Барбареева
Тел: +389 32 550 600
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000
Р. Северна Македонија

Студентски прашања

Штип - Иван Јосифов 

Тел: +389 32 550 071

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Кавадарци - Зорица Горгиева

Тел: +389 32 550 253

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Прилеп - Наташа Маџовска

Тел: +389 32 550 774

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.