Професорката Аника Михелсон од Хамк Универзитетот за применети науки во Финска  во текот на оваа седмица одржа серија на предавања кои се однесуваат на климатските промени и земјоделието.

Таа пред студентите на Земјоделскиот факултет ги пренесе искуствата на Финска во однос на справувањето со климатските промени.  

- Ние во Финска веќе ги чувствуваме последиците од климатските промени можеби повеќе од Македонија, но тоа не значи дека тие не се чувствуваат и овде. Одлучив да зборувам за оваа проблематика затоа што сметам дека оваа тема е исклучително значајна за секој студент во целиот свет. Ние почнавме да применуваме земјоделие кое ја заштитува почвата и доведува до намалување на последиците од климатските промени. Воедно се создаваат подобри земјоделски производи. Се надевам дека ќе имам можност да го пренесам тоа искуство овде во Македонија - изјави професорката Михелсон.

Таа е присутна на Универзитетот „Гоце Делчев“ како дел од Еразмус плус програмата, а најголем дел од предавањата се насочени за студентите на Земјоделски факултет. За повеќе погледнете од краткото интервју кое го реализиравме со професорката од Финска.

 

 

Секретар/Технички секретар

Елизабета Д. Барбареева
Тел: +389 32 550 600
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000
Р. Северна Македонија

Студентски прашања

Штип - Иван Јосифов 

Тел: +389 32 550 071

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Кавадарци - Зорица Горгиева

Тел: +389 32 550 253

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Студентски прашања

Струмица - Аница Удовалиева

Тел: +389 32 550 250

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Прилеп - Наташа Маџовска

Тел: +389 32 550 774

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.